Book værkstedstid online

De tunge løft forsvandt

30-01-2015

En artikel skrevet af Industriens branchearbejdsmiljø omhandlende en opfindelse vores nye Risskov afdeling opfandt til at fjerne det tunge løft.

Hver vinter og forår er der travlt på værkstedet hos Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/S, når kunderne skal have skiftet hjul med sommer og vinterdæk. Før i tiden var det kun de fysisk stærke medarbejdere, der fik opgaven, men i dag kan alle på værkstedet løfte opgaven ved at bruge et hjælpemiddel, de selv har designet og bygget.

Påbud stoppede tunge løft

Et påbud fra Arbejdstilsynet (AT) i 2010 satte en stopper for de tunge løft, medarbejderne havde, når de skulle hente kundernes opmagasinerede hjul i reolerne i kælderen. AT rådede autohandlen til at bruge et hjælpemiddel til opgaven, men der fandtes ikke et hjælpemiddel, der kunne løse opgaven. Det fik medarbejderne i tænkeboks.

- Vi overvejede, hvad vi kunne gøre med de midler og redskaber, vi havde i forvejen. Og ved at gennemgå de forskellige trin i arbejdsgangen, fandt vi frem til en brugbar løsning, hvor vi undgår de løft, som kan give smerter i muskler og led. Og det blev en løsning, som alle kan håndtere uden særlige hensyn, siger Kent Skjødt, arbejdsmiljørepræsentant hos Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/S.

Medarbejder med hjul

Medarbejderne byggede selv løsningen

Medarbejderne byggede selv en simpel og billig løsning ved hjælp af en stiksav og nogle paller. Pallerne blev forvandlet til et hjælpemiddel, som ved hjælp af en palleløfter kan placeres mellem reolerne i kælderen, hvor kundernes hjul er opmagasineret. Her kan medarbejderne nu rulle hjulene ud på pallen i stedet for at skulle løfte hvert hjul ud.  Med en el-truck trækker de pallen op fra kælderen til bilen, hvor en dækløfter hjælper med sidste løft.   

- Det har været en meget positiv proces. De skader og fejl, der før kunne opstå, når vi håndterede hjulene, er forsvundet. I dag har vi helt styr på de hjul, vi opbevarer for vores kunder, og alle medarbejdere kan lave arbejdet, uanset om de har en dag, hvor de måske har ondt i muskler og led, siger Kent Skjødt.

Fra træ til stål

Prototypen til hjulhåndtering fungerede godt på værkstedet, og siden er træpallen blevet skiftet ud med en i stål, som er mere holdbar.

- Vores løsning er både enkelt og billig. Det virker rigtig godt for os i hverdagen med den fysiske indretning, vi har på værkstedet. Og vi er glade for, at det nu er nemt for os at overholde de gældende retningslinjer for løft i arbejdsmiljøet, siger Kent Skjødt.


Nyheder og events

Aktuelle kampagner

Se tilbud fra Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/S

Nyheder og events

Se nyheder fra Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/SAnmeldelser